0
Posted 22 February, 2013 by Roel van der Krabben in Tutorials
 
 

Sample Rate en Bit Depth


VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vandaag in alweer de derde les in geluidstheorie wordt er uitgelegd wat Sample Rate en Bit Depth nu precies is. Iedereen die muziek maakt op de pc of mac heeft er wel eens van gehoord. Maar weet jij wat ze exact inhouden?

Analoog en Digitaal

In Les 1 hebben we het over Frequenties en Amplitude gehad. Wat is geluid nu precies? Wat bepaalt de toonhoogte en wat kan ik daarmee als producer? Daarna hebben we het in les 2 over Fase Verschil gehad. Allemaal punten die belangrijk zijn bij geluid. Zowel digitaal als analoog. 

Zoals je misschien wel weet, werken computers in binaire code. Zij lezen slechts 2 dingen: 1 en 0, of + en -. Om geluidsgolven met een bepaalde frequentie en amplitude digitaal te maken, moeten deze dus omgezet worden naar 1 en 0. Hier zullen dus compromissen in gesloten moeten worden. Met SampleRate en Bit Depth wordt er aangegeven welke compromissen er worden gesloten. 

neem jij audio op, op de computer of maak jij een mixdown van je track? Dan moet jij weten wat sample rate en Bit Depth is!


Roel van der Krabben

 
Roel van der Krabben is oprichter van Studio Nieuws en fanatiek hobby producer. Naast Produceren is hij tevens trompettist, toetsenist en gitarist. Muziek is zijn passie, maar electronische muziek is zijn liefde!