0
Posted 29 May, 2013 by Teufel Audio in Hardware
 
 

Laser disc

laserdisc
laserdisc
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

laserdisc
De Laser disc is letterlijk en figuurlijk de grote broer van de DVD. Deze cd-achtige heeft de grote van een LP en is aan twee kanten afspeelbaar. Er past 60 minuten video en geluid op. Al in 1972 werd de Laser disc aan het publiek getoond door de makers Phillips, MCA en Pioneer. Het duurde nog tot 1978 tot de grote discs voor het eerst op de consumentenmarkt verschenen onder de naam DiscoVision, vier jaar voor de introductie van de CD.

De Laser disc zorgde voor een grote revolutie. Het was niet meer nodig dat het apparaat dat het medium afspeelde fysiek contact maakte met het medium. Zoals dit wel het geval is bij de platenspeler, waar de naald op de plaat gelegd wordt. Hierdoor verliest het medium; de plaat, langzaam zijn kwaliteit. Ditzelfde geldt voor de content die op een magnetische band staat zoals bij de 8-track, cassettebandje of de bandrecorder. Bij de Laser disc is dit niet het geval omdat het medium doormiddel van een laser gelezen wordt waardoor er geen fysiek contact plaats vind tijdens het afspelen.

Fabrikanten beloofde dat een Laser disc wel honderd jaar kan zonder kwaliteit te verliezen. Tijdens demonstraties van de Laser disc werden de platen als frisbee gebruikt en ingesmeerd met pindakaas. Na een korte reinigingsbeurt werden ze weer in de speler gedaan en konden weer worden afgespeeld, iets dat ondenkbaar was om met een LP.

Toch heeft de Laser disc het nooit echt gehaald bij het grote publiek. Twee jaar voor de instructie van de Laser disc werd de videoband geïntroduceerd. Zoals vele weten ging de strijd tussen de Betamax, Video 2000 en de VHS. De laatste trok uiteindelijk aan het langste eind en werd vanaf midden jaren tachtig tot eind jaren negentig de standaard voor thuisvideo. Dit terwijl VHS een mindere beeldresolutie weergaf dan de Betamax, Video 2000 of de Laser disc. De Laser disc was op beeld- en geluidskwaliteit zelfs superieur ten opzichte van de videobanden. De beeldresolutie van de Laser disc is 576 x 570 op een beeldverhouding van 4:3. Het geluid was helemaal superieur ten opzichte van dat van de videobanden. Later werd het met de Laser disc zelfs mogelijk om deze digitaal via COAX of optische toslink kabel aan te sluiten. Door deze digitale aansluiting werd het mogelijk om 5.1 DTS of Dolby Digital geluid aan te sturen om zo een echte home cinema te creëren.

Dit is mede de reden van een kleine revival van de Laser disc in de in de jaren negentig. Toen kwamen de eerste films uit met DTS  en Dolby Digital geluid voor thuis uit. De eerste Laser disc met 5.1 DTS geluid was Jurassic Park, de eerste film met Dolby Digital was Clear and Present Danger, beide kwamen uit in 1995. Hierdoor werd de Laser disc het medium voor de thuisbioscoop tot de introductie van de DVD in begin 2000.

De Laser disc is dus voor de gemiddelde consument van weinig betekenis geweest. Toch is het medium van significante waarde geweest. De disc is het eerste commerciële optische medium en na zijn introductie, 35 jaar geleden, is het optisch medium nog steeds het meest gebruikte medium voor beeld en audio maar nu in de vorm van CD, DVD en Blu-ray. Daarnaast is de Laser Disc het eerste medium met DTS of Dolby Digital en in combinatie met goede beeldkwaliteit van grote waarde geweest voor de ontwikkeling van de home cinema sets die nu populair zijn.Teufel Audio

 
Teufel Audio
Audio aus Berlin. Stiekem beroemd sinds 1979. PC en stereo speakers, home cinema & THX systemen en iPod-accessoires. Teufel: klinkt gewoon beter.